Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami .
Czas : 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa
Składniki :
1.5 kg schabu bez kości
1/2 szklanki oleju
2 łyżki smalcu
1 pełna łyżeczka miodu
2 łyżki przyprawy ,, Czerwona czubrica " ( suszona czubrica, sól, papryka słodka , suszony czosnek )
4 cebule
Zrobić pastę przyprawową z oleju , miodu ,przyprawy z czubricą . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .
Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Doprawić do smaku czubricą .
Podałam z Puddingiem ziołowym ( owsianym inspirowanym kuchnią staro angielską wg Jane Austen )
Przepis na pudding wstawię potem bo na razie poszedł na konkurs „Kuchnia Jane Austen ,,
dodane na fotoforum:
delfi 2010-10-23
pomysł bardzo dobry....czerwona czubrica-nie znam tej przyprawy....
pozdrawiam serdecznie,smacznego weekendu:))
bunia 2010-10-23
delfi- w sprzedaży spotkałam 3 rodzaje przypraw z czubricą : suszona czubrica , przyprawa ,, zielona czubrica - w składzie jest czubrica, sól, czosnek , i przyprawa ,, czerwona czubrica "- w składzie jest czubrica , sól , czosnek, mielona papryka .
delfi 2010-10-23
dziękuję...:)
b0zenka 2010-10-24
,,O,życie moje!
Bądz mi święte i olbrzymie!,,
(L.Staff)
Niedzielnym pozdrowieniem Cię witam.