Kotleciki mielone z włoskim smakiem:

Kotleciki mielone z włoskim smakiem:

Mięso mielone to wdzięczne tworzywo- można z niego zrobić tyle różnorodnych potraw .
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag mięsa mielonego
1 średniej wielkości cebula ( ostatnio używam cukrowej )
10 dag pieczarek
4 łyżki drobno pokrojonych pomidorów suszonych w oleju ( dobrej jakości - miękkich )
1 mini kostka cebulowa Knorra
1 mini kostka bazyliowa Knorra
1 łyżka majeranku
1 łyżka oregano
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
sól
pieprz mielony
1 jajko
bułka tarta
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
olej do smażenia ( używam z pestek winogron )
Cebulkę drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju na złoto. Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę , pieczarki, natkę pietruszki, rozkruszone mini kostki - cebulową i bazyliową , oregano , suszone pomidory , 4 łyżki bułki tartej, śmietankę .Doprawić masę do smaku solą i pieprzem. Uformować 4 kotlety. Obtoczyć w tartej bułce .
Na patelni rozgrzać olej ( ok 1/3 szklanki ) z masłem i smażyć kotlety na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy ..Zdjąć z patelni . Przed podaniem podgrzać na tłuszczu ze smażenia skrapiając 2 łyżkami wody i przykrywając pokrywką ( kotlety nie będą wtedy suche i szybciej sie podgrzeją ).
Ja smażę podwójną porcję takich kotletów . Połowę podaje z ziemniakami purre , druga połowę mrożę i potem robię sos pomidorowo- ziołowy , wkładam w niego kotlety i duszę - doskonałe są z makaronem Tagliatelle .
Mięso mielone robię sama w domu .Mielę w proporcji : 10 dag wieprzowiny od szynki , 10 dag wołowiny bez kości , 5 dag tłustego boczku - oczywiście robię to w większej porcji na zapas ale proporcje są zawsze takie same - wolę sama przygotować sobie mielone . Mogę za jednym zamachem robić mieszane , wieprzowe i wołowe . Porcjuję i mrożę - a potem używam takie jakie jest mi potrzebne .

dodane na fotoforum:

beata1

beata1 2010-09-22

Pychotka Buniu...pozdrawiam .....

zadra1

zadra1 2010-09-22

Dziękuję Ci bardzo za przepis na żeberka zapiekane w rękawie foliowym z powidłami śliwkowymi pycha.

bunia

bunia 2010-09-22

Cieszę się , że smakowało.

ewa1905

ewa1905 2010-09-22

Przepyszne zapewne:))
Nie mam koncepcji na jutrzejszy obiad.......Może zaproponujesz coś szybkiego,taniego i dobrego:))

jasna0

jasna0 2010-09-22

przepis wyśmienity Zdjęcie również

bunia

bunia 2010-09-22

ewa1905- a co masz w zamrażalniku ? Może być omlet - na słodko lub na słono( z wedliną , warzywami , pieczarkami ) , makaron z sosem serowym ( i np tuńczykiem z puszki. Nie wiem co Ci poradzic - nie wiem jakie masz zapasy i co lubicie jadac i co umiesz ugotować, i ile masz czasu ?

emmi1

emmi1 2010-09-23

ale cudowna fotka!!!! Zbierasz Duszku nagrody za potrawy, ale ja bym Ci dała medal za prezentację tych potraw :))))))))

irena56

irena56 2010-09-23

Jak jesienny błędny liść
Takie jest życie człowieka
Nie wie skąd przyszedł
Dokąd ma iść
I co go w życiu czeka.

............§§
............§§
...........§§§§§
.........§§§§§§§§
........§§§§§\§§§§§§
§§§§§§§§§§§||§§§§§§§§§§§§
....§§§§§§§§||§§§§§§§§
........§§§§§||§/§§§§
.....§§§§§§§||/§§§§§§§§
_§§§§§§§§§/|| §§§§§§§§§§
..._....§§§...||...§§§
...._..........//
Pozdrawiam w pierwszy dzien jesieni..

bunia

bunia 2010-09-23

emmi1- pięknie dziękuję za miłe słowa .

cherney

cherney 2010-09-23

fantastyczny obraz kulinarny , smakowicie

anita591

anita591 2010-09-23

POZDRAWIAM
_. życząc. miłego wieczoru,, do miłego powrotu do Was

jonna

jonna 2010-09-24

Dania Buni, to taka biżuteria gastronomiczna!!!
Pozdrawiam serdecznie, życze miłego wieczoru:))

dodaj komentarz

kolejne >