Bardzo prosta jarzynka zrobiona trochę inaczej .
Już ten przepis wstawiałam al4e przez pomyłkę mi się usunął - to powtarzam.
Czas : 20 minut
Składniki :1 kalarepka
3 marchewki ( najlepiej młode )
szczypta soli
szczypta cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka masła
¼ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka sera topionego kremowego ( używam Goudy do smarowania )
2 łyżki usiekanego koperku
Obrać kalarepkę i marchewki. Pokroić w słupki . Zalać dwoma szklankami wody. Lekko osolić i ocukrzyć . Gotować 15 minut. Odcedzić .Dodać masło, koper, śmietankę, ser topiony i sok z cytryny. Delikatnie zamieszać i dusić odkryte 2 minuty.
Wodę z gotowania jarzyn użyć jako bazę do zupy jarzynowej , koperkowej, kalarepowej itp.
dodane na fotoforum:
cherney 2010-08-25
wygląda zdrowo i apetycznie :) pozdróweczki :)
rudy13 2010-08-25
oj rak do mnie mów.... takie jarzynki uwielbiam.... jutro zapodam do obiadku.... dzięki ... :)))
maria7 2010-08-26
DZIEN DOBRY
Uśmiechniętego dnia życzę
nawet gdy pochmurno i pada.
Słonka w serduszku nawet wtedy
gdy brak go na niebie.
I chichotków radosnych i tęczy na niebie...
wszystkiego co najlepsze niech dziś spotka Ciebie!
Pozdrawiam życze dnia bez deszczu -u mnie pada i zimno...
PIĘKNA FOTECZKA- UWIELBIAM
TAKIE JEDZONKO-PYSZNOSCI!
-:¦:-_________◊_________-:¦:-
-:¦:-¯¯¯¯¯¯¯¯¯◊¯¯¯¯¯¯¯¯¯-:¦:-