Paszteciki drożdżowe z farszem grzybowym :

Paszteciki drożdżowe z farszem grzybowym :

Szybkie paszteciki z gotowego -schłodzonego ciasta drożdżowego .
Czas : 45 minut
Składniki :
1/2 płata gotowego - schłodzonego ciasta drożdżowego ( używam Henglein )
1/2 szklanki zmielonych ugotowanych suszonych grzybów
2 łyżki usmażonych na maśle pieczarek
1 duża cebula usmażona na szklisto na oleju ( na 1 łyżce )
sól
pieprz mielony
1 żółtko
Ciasto rozwinąć ( użyłam połówkę ).Grzyby , cebulę, pieczarki wymieszać .Doprawić do smaku. Rozłożyć farsz na cieście i zwinąć w rolkę. Pokroić nożem na 8 kawałków . Ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika. Nastawić na 180 * C i piec ok 25 minut aż się zrobią złote. Wyjąć - lekko przestudzić i podawać jako dodatek do czystych ( lub kremowych ) zup.
Grzyby suszone ( ok 8 kapeluszy lub odpowiednio objętościowo pokrojonych suszonych gotować w 1 szklance wody. Wywar ostudzić i zamrozić w jednej lub kilku porcjach jako baza lub dodatek do zup czy sosów .

dodane na fotoforum:

alkaa

alkaa 2010-08-09

pycha...dobrze ,że jestem pierwsza...

rudy13

rudy13 2010-08-09

na takie smakowitości się pisze... oj Buniu nienadążam już całkiem za Tobą... Ty liderka, a ja na ogonie peletonu, gdzieś plączę się pod koniec.... ;))

dodaj komentarz

kolejne >