Młoda kapusta z wody wg Buni :

Młoda kapusta z wody wg Buni :

Akurat jest sezon na młodą kapustkę .Bardzo lubię taką jako dodatek do II dania lub samą z ziemniaczkami .
Czas : 30 minut
Składniki :
ćwiartka lub ósemka młodej kapusty na osobę ( zależy jak duża jest kapusta )
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 łyżeczka soku z cytryny na porcję
2 łyżki masła na osobę
1 łyżeczka tartej bułki na porcję
1 łyżka koperku pokrojonego na porcję
Kapustę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki ułożyć w szerokim garnku , zalać wodą , osolić , dodać szczyptę cukru i gotować 30 minut. Na głębokiej suchej patelni zarumienić bułkę tartą . Dołożyć masło i niech się ,, spieni" z bułeczką .Łyżką cedzakową wyjąć kapustę ( niech się dobrze odsączy ) i przełożyć na patelnię .Skropić sokiem z cytryny, posypać koprem. Przykryć i chwilę ogrzewać pod przykryciem. Delikatnie przewrócić na drugą stronę tak by cała pokryła się tłuszczem z bułką tartą i koprem.

dodane na fotoforum:

dbusa

dbusa 2010-06-26

Buniu
ja to uwielbiam!
ale jak tu przefrunac Ocean w 15 minut zeby jeszcze bylo cieple?

izolek

izolek 2010-06-27

A może zrobisz młodą kapustę faszerowaną mielonym mięsem?
Babcia odchylała liście wkładała mięso i tak po kolei, później obwiązywała ją nicią i...? gotowała może dusiła.
Myślę, że najpierw trzeba kapustę obgotować albo z blanszować.
Mam ochotę to zrobić ale boję się zabrać.
Pozdrówki.

bunia

bunia 2010-06-27

izolek- robię .Ale do tego używam, młoda taką nie za ściśle związaną kapustę . Farsz jak na gołąbki ( robią też bez ryżu ) .Kapustę wkładałam do dużego garnka we wrzątek i lekko gotowałam ( z 10 minut). Potem ostrożnie wyjąć i odsączyć .Ostudzić. Odchylać liście i wkładać między nie farsz .Potem wsadzić w garnek takiej szerokości żeby wypełniała go na szerokości. Zalać wodą i dusić .Potem można dorabiać sos pomidorowy, koperkowy .Dawno nie robiłam bo na 2 osoby to za dużo i nie mam spisanego przepisu. Dobrze , ze zapytałas - może by zrobić jak wnuki sa . Zobaczę - moze sie za nią wezmę.

dodaj komentarz

kolejne >