Lekko owocowy smaczek doskonale robi halibutowi.
Czas : 30 minut
Składniki :
4 dzwonka z halibuta
1 słodko-winne jabłko
sól
pieprz cytrynowy
pieprz czarny mielony
olej słonecznikowy
1 łyżka masła
1 szklanka soku jabłkowego klarowanego
1 łyżka mąki
1/2 szklanki pokrojonego koperku
Zrobić marynatę z 3/4 szklanki soku jabłkowego ,2 łyżek oleju, szczypty soli i łyżeczki pieprzu cytrynowego, połowy kopru .Zalać rybę i zostawić w lodówce na kilka godzin ( przewracać w tym czasie. Wyjąć , osuszyć i oprószyć mąką ( nadmiar strzepnąć ).
Na patelni rozgrzać olej .Smażyć halibuta na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać masło , koper i utarte jabłko z marynaty ( można odcedzić przez sitko lub wybrać łyżką cedzakową ), resztę soku jabłkowego . Włożyć ponownie halibuta . Podgrzać.
dodane na fotoforum:
anita591 2010-06-25
śliczne pozdrawiam i życzę miłego popołudnia oraz słonka na niebie niech świeci do ciebie:)))
alkaa 2010-06-25
Pięknie wygląda ,a jak zapewne smakuje!Moja dzisiejsza rybka to przy tym pysznym daniu to uboga krewna .Pozdrawiam
bunia 2010-06-25
alkaa- pyszny ten Halibut jest -fakt. Ale muszę Ci powiedzieć , że wbrew pozorom to w sumie bardzo proste danie.
Wieczorem utarłam jabłko i zrobiłam zalewę do ryby ( 5 minut)- zalałam rybę ( zamrożoną - taką wyciągnieta z zamrażalnika ) , przykryłam i zostawiłam w lodówce . Rano rybe wystawiłam z lodówki. A przed obiadem tylko osuszyłam i usmazyłam ( 15 minut )
oli74 2010-06-25
wspaniałe danie Grazynko .
I jak zawsze cudna dekoracja.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
shiral 2010-06-25
Halibut jedna z najlepszych ryb:) Wspaniale wygląda na Twoim talerzyku. Będę musiała wypróbować Twój przepisik:)
grochy 2010-06-25
Halibut smakuje mi zawsze,...... ale takiego jabłkowego jeszcze nie jadłam.......
Miłego wieczoru, u mnie jest piękny wieczór....słoneczny.