Kuchni żydowskiej ciąg dalszy .
Czas : 15 minut
Składniki :
2 płaty śledzia w oleju ( użyłam korzennego z pomidorowej zalewie )
1/2 szklanki bardzo drobno pokrojonej białej części pora
3 jajka na twardo
pieprz mielony
2 łyżki oleju
Rozgrzać na patelni olej. Wrzucić por i smażyć aż się zeszkli ( ale nie zarumieni ). Ostudzić. Śledzie drobno usiekać .Ugotowane na twardo jajka pokroić bardzo drobno. Wymieszać wszystkie składniki dodając odrobinę oleju tak by powstała ścisła pasta ( można zmiksować- choć uważam , że taka tylko wymieszana wygląda ładniej ) .Doprawić do smaku pieprzem .Wstawić do lodówki by się schłodziła.
Podawać do pieczywa , krakersów .Można dekorować natką pietruszki.
dodane na fotoforum:
maria7 2010-06-22
DOBRY WIECZÓR.
Przy blasku księżyca,
wśród nocnej ciszy,
mówię do Ciebie
lecz Ty mnie nie słyszysz,
i nawet nie wiesz,
że ktoś o tej porze
myśli o Tobie i zasnąć nie może.
Serdecznie pozdrawiam
i życzę Tobie miłego wieczorku,
oraz uroczych i spokojnych snów.
Dziękuje bardzo za pamięć i za piękne wpisy
danka1 2010-06-22
Pozdrawiam i dobrej nocki życzę.
crist49 2010-06-23
. .° ° •●¤ۣۜ๘(¯`v´¯)¤ۣۜ๘●•♥ ♥
__ (¯`:´¯)° °. .° °
(¯ `•.\|/.•´¯) DZIEŃ
(¯ `•.(۞).•´¯)° °. .° °
(_.•´/|\`•._) DOBRY:)
__ (_.:._) ° °. .° °
Życzę udanego dzionka
i bardzo dużo słonka.
izolek 2010-06-25
ZROBIŁAM. Dobre a najważniejsze, że coś nowego.
Śledzie siekałam i mieszałam z żółtkiem i natką pietruszki lub koperkiem i napełniałam białka jajek ale nie przyjęło się.
Pozdrówki.