atiseti 2012-08-20
re:chlebek jest bardzo prosty, nawet moja córka mieszkająca w Angli przy dwójce małych dzieci go robi :))
- tu sposób robienia :
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU&feature=player_embedded
1/2 kg dobrej mąki przennej
2 łżeczki soli
2 łyżeczki drożdży suchych
ok 320 ml wody
ja dodają garść ziaren słonecznika , siemie lniane mielone i otręby
te dodatki wg uznania :)))
wymieszać składniki suche, dolać wodę i wymieszać najlepiej rękojeścią łyżki drewnianej. Nie wyrabiać , zostawić pod przykryciem w temp pokojowej na ok 12 godz. Na 2 godz przed pieczeniem zagnieść ciasto ponownie - złożyć kilkakrotnie i wyłożyć na ściereczkę wysypaną mąką , Potem tylko nagrzać piekarnik na max temp z naczyniem , żaroodpornym z pokrywką , przełożyć chlebek i piec 25 min pod przykryciem w temp 180-200 i następne 20 min bez przykrycia, Naczynia oczywiście niczym nie smarujemy !
Chlebek gotowy , smacznego