moje pączki:)

moje pączki:)

miały być wrzucone do Garnuszka wczoraj..ale wybaczcie..nie trzeba smażyć tylko na Tłusty Czwartek...:))
250 g twarogu /może być z wiaderka/ ja kupuję sernikowy w kostce
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka wódki (lub spirytusu)by nie chłonęły oleju
szczypta soli
olej

Sposób przygotowania:

1. Twaróg miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką. Najlepiej nabierać łyżką do lodów maczaną w gorącym oleju. Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Bardzo łatwo sie obracają:)Olej nie może być zbyt gorący, gdyż będą surowe w środku. Usmażone pączusie posypujemy cukrem pudrem. ponieważ w środku po upieczeniu tworzy się próżnia można sobie wstrzyknąć nadzienie. Smacznego :) jeżeli ciasto jest zbyt gęste by nabierać łyżką gałkową można dolać ciut maślanki lub jogurtu..

babcia1

babcia1 2016-02-05

Dzięki Bożenko za Twój przepis !!łatwiejsze niż drożdżowe!

xaviera

xaviera 2016-02-05

pycha, mniam.... :)

domkar2

domkar2 2016-02-05

pychotka ))) cieplutko pozdrawiam ))

dyzio27

dyzio27 2016-02-05

Wczoraj tez usmażyłam swoje pierwsze w życiu pączki, całkiem smaczne tylko trochę nieforemne. te już wrzuciłam do "garnka"

irena77

irena77 2016-02-06

Witam
Cieplutko Pozdrawiam
Fotek z Wa-wy sobie nawiozłam,gdzie byłam w tłusty czwartek :)

dodaj komentarz

kolejne >