Carpaccio z sarny / słonina / żurawina / kozia chałwa :)

Carpaccio z sarny / słonina / żurawina / kozia chałwa :)

dodane na fotoforum:

izolek

izolek 2016-03-02

Kozia chałwa????????????

bolek13

bolek13 2016-03-02

Nasza chałwa to ser wyjątkowy – nie tylko skalę polską, ale również światową. Podobnie jak swój daleki kuzyn, norweski geitost (co zresztą po norwesku oznacza ‘kozi ser’), powstaje w wyniku kilkunastogodzinnej karmelizacji koziej serwatki. Choć nie jest ani tak słodka, ani tak tłusta jak prawdziwa chałwa, to jednak zarówno w smaku, jak i w zapachu jest do chałwy bardzo podobna – orzechowa, z delikatnymi nutami drożdży i kwasowości.

delish

delish 2016-06-09

a gdzie coś kwaśnego? rozumiem, że żurawina, ale w formie sosu? czegoś mi tu brak, choć danie- wyśmienite.

dodaj komentarz

kolejne >