Przygotowując dania z dyni, zachowaj pestki i podjadaj je często, bo są bogate m.in. w sole mineralne, magnez, cynk, błonnik, białko, lecytynę, witaminy z grupy B, A, E.
Właściwości lecznicze ziaren dyni są znane od lat, a regularnie spożywane regulują przemianę materii, wzmacniają układ nerwowy, spowalniają procesy starzenia, świetnie wpływają na przewód pokarmowy, wymiatają pasożyty, pomagają w nadciśnieniu, zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu i miażdżycy, dodają energii, łagodzą dolegliwości cukrzycy, wzmacniają odporność, stan włosów i skóry...
Suszenie pestek dyni jest proste i szybkie,
możecie je podjadać na sucho, prażyć, przygotować w miodzie, dodawać do dań śniadaniowych, sałatek, pieczonego chleba, ciastek,
a panie nawet wykorzystać w kosmetyce ;)
Tak więc garstka pestek dyni na dzień i zdrowo do wiosny :)
dodane na fotoforum: