.

wg sprawdzonego „garnkowego“ przepisu:-)

Porcja na około 11 bułek:
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody
4 łyżki oleju

Drożdże rozetrzeć z cukrem.
Do miski wsypać mąkę, dodać olej, wodę, drożdże i na końcu sól. Wyrobić ciasto. Miskę przykryć lekko wilgotną ściereczką i wstawić do lodówki - ja trzymam ciasto w lodówce zazwyczaj ok. 1 - 1,5 godz.
Następnie ciasto wyjąć z miski, wyrobić i formować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić na około 20 min.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200 st.C i piec (około 25 - 30 minut).

Przed włożeniem do piekarnika bułki nacinam lekko nożem i smaruję mlekiem, posypuję makiem, płatkami owsianymi, sezamem itp.

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2014-07-11

Re: Basiu może być całość z talerzem...:))

pit69

pit69 2014-07-12

Smakowite....pozdrawiam!

funia77

funia77 2014-07-12

Czuję jak pachną!!!! Ummmmm!!!!! pozdrawiam...

rys11

rys11 2014-07-16

Witaj Basiu!
Życzę smacznego! Czy koleżanka na ferie zmieniła zawód hihi BRAWA za wypiek!
Serdecznie pozdrawiam:))

rys11

rys11 2014-07-16

Miła koleżanko Basiu!
Re;dziękujemy za przepis na pachnące bułeczki, muszę małżonkę namówić na wypiek świeżych bułeczek!
Serdecznie pozdrawiam:))

(komentarze wyłączone)