domowe wędliny - pieczona mielonka
Fotka bez rewelacji, ale mięsko jest naprawdę pycha!
Dla zainteresowanych podaję przepis:
80 dag mięsa od szynki i 50 dag surowego boczku zemleć w maszynce, dodać 3 płaskie łyżeczki vegety, pieprz do smaku, dodać ulubione zioła (ja daję 'Przyprawę Benedyktyńską do mięs') i 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego - wszystko wyrobić na jednolitą masę (w razie konieczności dosolić). Odstawić do lodówki na ok. 24 godz.
Po "leżakowaniu" z mięsnej masy uformować zgrabny wałek i przełożyć go do rękawa foliowego. Podlać odrobiną wody lub bulionu, a najlepiej wytrawnego czerwonego wina.
Folię nakłuć igłą w 4-5 miejscach.
Piec ok. 1 godz. w temp. ok. 190 stopni szczelnie zamknięte, następnie rozciąć folię i piec jeszcze około kwadransa.
dodane na fotoforum:
jaworr 2011-12-28
Jestem zwolenniczką takich domowych wędlin.....postaram się przy okazji skorzystać z podanego przepisu.... miłego dnia `zyczę....
rys11 2011-12-31
Witaj Basiu!
Dziękujemy za przepis na pieczoną mielonkę,już czuję ten smak!
Miłej zabawy SYLWESTROWEJ I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2012.
Sylwestrowo pozdrawiam:))
lafii 2011-12-31
Życzę Ci, BASIEŃKO, oby 2012 rok płynął Ci w szczęściu, radości i zadowoleniu z każdego dnia :):):)
http://www.youtube.com/watch?v=406V59kgibs
bijou 2011-12-31
Z wybiciem dwunastej
-Nowy Rok nadchodzi.
Niech radość przyniesie,
smutki wynagrodzi.
Niech Cię szczodrze obdaruje
-zdrowia szczęścia nie żałuje!
-I niech spełni krok po kroku
-Twe marzenia w Nowym Roku!
(komentarze wyłączone)