Pizza neapolitańska.

Pizza neapolitańska.

Pizza neapolitańska (pizza napoletana) – oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i mozzarelli z mleka bawolic (mozzarella di bufala campana), która jest robiona z mleka krów wypasanych na bagnach Kampanii i Lazio w półdzikich warunkach. Zgodnie z zasadami wytwarzania tego gatunku pizzy, mąka musi być typu 0 lub 00 (ewentualnie mieszanką tych dwóch rodzajów), ciasto jest wytwarzane z użyciem neapolitańskich drożdży lub drożdży browarnianych. Aby uzyskać najlepszą jakość, zastosowana mąka powinna być wysoko proteinowa (bardziej nadaje się do tego celu mąka chlebowa niż tortowa). Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto wyrośnie, powinno zostać uformowane tylko rękami, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych. Grubość ciasta nie może przekraczać 3mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 °C w piecu opalanym drewnem dębowym.

aklah

aklah 2012-02-09

a smaczna?
- już jadłaś?

beba55

beba55 2012-02-09

Aklah: A jakże Halinko,pewnie że smaczna,wszak konsumowana w ojczyźnie pizzy,w Neapolu.
Tam wszystko się podoba i wszystko smakuje.
La dolce vita!

beata1

beata1 2012-02-10

Witam i pozdrawiam cieplutko:)
Udanego piątku i całego weekendu życzę:):)

dodaj komentarz

kolejne >