Tak dla radości w chorobie :) wg mojej Karoliny :) pyszne ,drożdżowe cudne rogaliki :) :) :)
mery50 2019-11-09
Tereniu rogaliczki wyglądają apetycznie.
Pozdrawiam Tereniu i życzę radości na dalsze dni!
tonight 2019-11-10
ja dziś zjadłam kremówkę ale takiego pysznego rogalika to też chętnie bym spróbowała:)
pozdrawiam w deszczowy dzień;)
tesia32 2019-11-10
Tereniu zdrówka i wszystkiego dobrego. Troszkę mnie nie było na Garnuszku... buziole i myzie dla psiaków
baygel1 2019-11-25
Składniki
750 g mąki pszennej
2 jajka
300 g masła
70 g drożdży
łyżka dowolnej nalewki lub wódki
2 łyżki cukru
80 g mleka
marmolada
cukier puder
Przepis
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozbełtane jajka. Drożdże rozkruszamy do miseczki i dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby się rozpuściły. Masło roztapiamy, chwilkę studzimy, dolewamy do niego mleko. Do miski z mąkę wlewamy drożdże i mieszamy, następnie wlewamy przestudzone masło z mlekiem. Dodajemy nalewkę lub wódkę. Wyrabiamy ciasto przez chwilkę, aż składniki się dobrze połączą.
Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin. Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy każdą z nich na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na okrągły placek. Dzielimy go na części - u mnie 12. Na każdą z nich nakładamy porcję marmolady i zawijamy rogaliki. Układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy rogaliki do zarumieniania ...
(komentarze wyłączone)