Ulubiona mojego Filipa.
4 kg ogórków , 0,3 kg marchewki , 0,3 kg pietruszki , 0,2 kg cebuli ,3-4 ząbki czosnku ,8 dag soli.
Ogórki pokroić w plasterki ,warzywa zetrzeć na dużych oczkach tarki ,cebulę pokroić w talarki ,zasypać solą ,dobrze wymieszać i odstawić na ok. 1,5 godz.
Marynata ;12 dag cukru ,1 szkl. octu ,1 szkl. oleju. Zagotować ,wystudzić.
Marynatę wlać do ogórków /ja wcześniej odlałam trochę soku / dokładnie wymieszać ,przełożyć do słoików ,pasteryzować 10 min.
dodane na fotoforum:
lonicera 2012-07-19
no no widze ze ogorkowo :) ja dzis zliczylam swoje przetwory i mam 42 sloiki kiszonych ogorkow 30 pare korniszonow i 69 sałatek z ogorkami w roli glownej plus cukinia na dwa sposoby dzis robilam padam ze zmeczenia;)
stasia8 2012-07-22
Pewno jutro wypróbuję...jak mąż przywiezie ogóreczki z działki...bo wygląda smakowicie...
funiak 2012-07-23
ten przepis dostalam z Kanady i zgubilam ....oj ile to bylo laski z otrzymaniem...a teraz dzieki TWOJEJ SZCZODROSCI MAM I NIE ZGUBIE
....podobna zalewa do buraczkow i marchwi......dziekuje milo:)))
(komentarze wyłączone)