MAKOWIEC JAPOŃSKI

MAKOWIEC JAPOŃSKI

Radosnego dnia życzę uśmiech zostawiam.https://youtu.be/mmkzy3CeEO4


Makowiec wyszedł smaczny,dzięki dodatkowi startych jabłek masa wyszła wilgotna.Polecam!

Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki,2 żółtka,0,5 kostki margaryny,5 łyżek cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Zagnieść i stawić do lodówki na godzinę.
Masa: 500 g maku,2,5 szkl. mleka,1 szkl. cukru,kostka margaryny,8 białek, 6 żółtek,6 dużych jabłek,1,5 szkl. orzechów włoskich,można dodać skórkę pomaranczową,3 łyżki płynnego miodu,2 łyżeczki proszku do pieczenia,6 łyżek kaszy manny.Mak wsypać do rondla i zalać mlekiem gotować,aż napęcznieje.Mak ostudzić i zemleć dwa razy przez maszynkę.Jabłka zetrzeć,orzechy posiekać.Utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę,ucierając dodać po jednym żółtku i dalej miksować.Następnie dodać mak,jabłka,kaszę mannę,proszek do pieczenia,miód oraz orzechy,wymieszać.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.Masę wylać na ciasto.Piec 40 min. w 180 st.Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać orzechami.

babcia1

babcia1 2016-12-20

smakowicie wygląda!!

baygel1

baygel1 2016-12-20

Apetyczny :)

dodaj komentarz

kolejne >