PAPRYKA Z MIODEM

PAPRYKA Z MIODEM

Składniki na 6 litrowych słoików:
2,5 kg papryki (czerwona, żółta lub miks kolorów)
Do każdego słoika wkładam:
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
1 łyżeczka oleju
Zalewa:
2 l wody (8 szklanek)
2 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
4 łyżki miodu
Paprykę myję dokładnie, przekrawam na ósemki, usuwam gniazda nasienne i opłukuję wewnątrz. Oczyszczoną i pokrojoną paprykę wkładam do wyparzonych i suchych słoików. Do każdego słoika wkładam liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu i wlewam 1 łyżeczkę oleju.
Zalewa: Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier, miód i sól. Całość podgrzewam aż do zagotowania.
Ułożoną w słoikach paprykę zalewam gorącą zalewą aż do pokrycia wszystkich składników, szczelnie zakręcam. Słoiki wstawiam do kotła z ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzam do zagotowania. Pasteryzuję ok. 10 - 20 minut w zależności od grubości ścianek papryki. Słoiki ostrożnie wyjmuję, odwracam do góry dnem i pozostawiam w tej pozycji do ostudzenia. Ostudzone i osuszone słoiki przenoszę do spiżarni.
Smacznego!

stasia8

stasia8 2016-08-13

Mam ten przepis od wielu lat ale zawsze robię tę z olejem...

dodaj komentarz

kolejne >