czy ktoś jakiś super przepis może zna?
dodane na fotoforum:
maria57 2013-06-10
Dzisiaj w TV oglądałam program, w którym gotująca prezenterka obalała mit, ze bakłażany się soli po przekrojeniu na plastry, następnie spłukuje pod wodą i osusza.
Bakłażan solony i spłukany smakuje dokładnie tak samo, jak bez tego zabiegu. Dodatkowo usłyszałam, że nie trzeba obierać bakłażana- po podduszeniu skórka staje się miękka i jadalna
kania6 2013-06-10
kroje w talarki i panieruje jak schabowe
a białe są na początku ,potem ciemnieją
lekko podsuszone nie trzeba obierać opłukać i przygotowywać
lila08 2013-06-10
białego jeszcze nie widziałam...a tak w ogóle to kroję wzdłuż na 1cm plastry,posypuję solą,pieprzem ,pomiędzy wkładam pomidora ,paseczki szynki ,ser żółty i zapiekam w naczyniu żaroodpornym ...a kiedyś słyszałam ,że trzeba po przekrojeniu posolić,następnie spłukać :( nic takiego nie robię...
oldmax 2013-06-10
Białego bakłażana jeszcze nie widziałem. :)
Pewnie smakuje tak samo jak zwykły bakłażan czyli "Psianka podłużna" inaczej oberżyna. :)))
Proponuję zrobić je tak:
http://kulinarni.info.pl/przepisy/bakc581ac5bban-z-tuluzy-ala-calisia.html