z jabłkowo-gruszkową nutą z dodatkiem soku z cytryn i pomarańczy. Posypana świeżo mielonym pieprzem i czarną solą z Cypru i skropiona oliwą
jokam 2012-03-12
Aziu, wspaniała surówka!
a czy odcinasz cykorii tę gorzką "stopę"? podpowiedz mi, bo są różne sposoby na zmniejszenie goryczki.
a o czarnej soli z Cypru nigdy nawet nie słyszałam. czas nadrobić braki w edukacji własnej! :P
annorl1 2012-03-12
wyglada pysznie i brzmi bardzo egzotycznie i smakowicie :)
maria57 2012-03-13
No właśnie, dobrze, że tu trafiłam. W moim rodzinnym domu nie jadano tego warzywka. Po prostu nawet nie było w naszych sklepach w sprzedaży. Dzisiaj widuję ją w różnych sklepach i zupełnie nie wiem, jak sie ją przyrządza. Kiedyś mi mignęła informacja, że się coś wycina, bo jest gorzkie. Czy mogłabyś pod zdjęciem napisać coś bardziej szczegółowego ??? Będę wdzięczna
aziu1 2012-03-23
do Marii i nie tylko :)
cykorię obieram z brzydkich liści (jeżeli takowe są) i myję, przecinam wzdłuż na pół, wycinam głąb, wrzucam do miski z zimną zakwaszoną wodą. Trzymam przynajmniej godzinę, (to pomaga zniwelować goryczkę) a potem to już dowolnie: drobno pokrojona z jabłkiem, z dodatkiem orzechów solą i pieprzem i oliwą, z majonezem też można robić, na słodko tak jak tu z jabłkiem, gruszką. Właściwie co fantazja dyktuje to dodaję.
miłego dnia dziewczyny i chłopaki.
Mam dziś również sporo roboty w pracy.
Zaległości Garnkowe nadrobię :)