śledzie w zalewie octowej

śledzie w zalewie octowej

kupiłam świeże śledzie

jokam

jokam 2012-03-05

kupię i ja!

margoll

margoll 2012-03-05

No i narobiłaś mi samaka!!!!

maria57

maria57 2012-03-07

skoro o śledziach:
wypróbuj może taką prostą i niezywkle tanią potrawę:
zwykły solony śledź tzw z beczki, jeśli jest w skórze należy ją ściągnąć, pokroić na dzwonka 2-3 sm, obtoczyć w mące i takie bez zupełnego wcześniejszego moczenia usmaźyć na patelni (na oleju)
Obsmażone z obu stron przełożyć do salaterki. Na tym samym oleju zeszklić dosyć dużo cebuli (nie rumienić). Jak cebula będzie szklista wsypać na nią resztkę mąki pozostałą po obtaczaniu dzwonków śledzia. Mieszać aż do utraty surowości mąki. Następnie rozprowadzić zimną wodą dolewaną stopniowo aż do uzyskania gęstego sosu. Uwaga, tego sosu niczym się nie przyprawia. Gotowy sos wlać do salaterki na wierzch na usmażone śledzie. Lekko zamieszać i pozostawić na kilkanaście minut (sól ze śledzi trochę przejdzie do sosu). Podawać do ziemniaków w mundurkach. Proste, takie i niesamowicie pyszne. Potrawę tę przypomniałam sobie po wielu latach. Jadałam ją w dzieci

maria57

maria57 2012-03-07

urwało:
Jadałam ją w dzieciństwie. Dziś wszyscy się zajadamy aż uszy się trzęsą. Smacznego

dodaj komentarz

kolejne >