pamiętacie je jeszcze? ;)
* * * * * * * *
przepis:
25 dag margaryny,
3/4 szkl cukru,
1 szkl śmietany,
op. cukru waniliowego
3 jajka
2 żółtka,
2,5 szkl mąki,
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, cukry i śmietanę rozpuścić w rondelku do rozpuszczenia i połączenia składników. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodać jajka i żółtka, wymiksować, dodać mąkę i proszek i dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę (24/28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30-40 min w 170st.
Gdy ciasto wystygnie pokroić na mniejsze prostokąty. Mi wyszło ich 36.
Polewa:
18 dag margaryny,
1,5 szkl śmietany,
15 łyżek cukru,
4 łyżki kakao.
Składniki na polewę rozpuścić, ostudzić, aż zacznie lekko gęstnieć.
Ciastka maczać w polewie i obtaczać w wiórkach kokosowych (wiórek potrzeba ok 20-30dag). Najlepiej robić to za pomocą dwóch widelców.
Smacznego :)
ona32 2013-12-02
Uwielbiam je do dzisiaj i często kupuję :)
everest 2013-12-02
Czekałam, kiedy się pojawisz. ;-) Lubię te sześcianiki. ;-)
everest 2013-12-02
Nawet wiem, czego on chce. ;-D
ania03 2013-12-03
u nas też chodzą pod nazwą kokosanki, dzięki za przepis,łatwy i szybki do zrobienia...pozdrawiam
annorl1 2013-12-04
mniam! jak tylko kurki jakieś jajka zniosą trzeba upiec, bo pysznie wyglądają :)
oliwkaa 2017-05-08
Kiedyś robiłam takie kostki ale nie pamiętam czy z tego samego przepisu ... musze odnowic ten deser :0)))