zupa dyniowa :
1 kg obranej,bez miąszu dyni
jabłko, duża cebula
2 łyżeczki curry + ostra papryka
6 szklanek bulionu warzywnego(może być z kostki)
3 łyżki masła
3 gałązki szałwi
sól, pieprz,torebka mrożonych pierożków
Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę, smażyć na szklisto, dodać pokrojone jabłko, pokrojoną dynię, wsypać paprykę, curry, dusić 3 minuty, dolać bulion, pozostałe przyprawy, gotować do miękkości, potem zmiksować i podawać z ugotowanymi pierożkami :)))))
jest to jeden z wariantów zupy na ostro.
A dynię hokkaido uwielbiam pieczoną :
podzielić na ósemki, posmarować smalcem gęsim (lub oliwą), posolić, posypać ostrą papryką i do piekarnika, robisię szybko i nie potrzeba obierać ze skóry :)))))
bourget 2014-10-07
nigdy nie lubilam dyni...nawet w USA, gzdie jest bardzo popularna..nie cierpie "pumpkin pie", jest mdle...
Jakie masz przepisy na te dynie, ze sa takie smaczne?
razdwa3 2014-10-07
Lubie na nie patrzyć...
bourget 2014-10-08
wiesz, mimo, ze kompletnie nie mam czasu na gotowanie, to sie skusze...moze w ten weekend:)