Wczorajszy wypiek.
Ostatnio piekłam chlebek bananowy, który bardzo nam smakował. Tym razem nie miałam bananów, więc zastąpiłam je jabłkami. Dodałam też cukier ze skórką cytrynową. I powstało pyszne ciasto.
Podaję przepis, bo ciasto jest przepyszne:
4-5 dużych jabłek startych na tarce
3 jajka
1,5 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Cukier ze skórką cytrynową lub olejek cytrynowy
½ kostki masła + ½ szklanki oleju
Opcjonalnie żurawina lub rodzynki ( u mnie żurawina)
Wszystkie składniki łączymy mieszając ręcznie dużą łyżką. Przygotowujemy dowolną foremkę, natłuszczając ją tłuszczem i wysypując bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę.
Ciasto jest przepyszne – bardzo wilgotne. Jabłek właściwie nie widać, ani nie czuć. Na święta można upiec zamiast babki cytrynowej.
prince8 2020-03-22
Urocza focia ciasteczko i kawusia ...miłego dnia i Słonka życzę ze Zdrowiem ...;)
babcia1 2020-03-22
faktycznie super pomysł
adam24l 2020-03-23
Ładne zdjęcie.
Smacznego.
Miłego poniedziałku. Zapraszam do głosowania na top10 i Propozycje.
ssstu6 2020-03-23
...taaa, ja...nie zrobię...ale,bym zjadł ; )))
witam i pozdrawiam popowrotnie : )))
ewci1 2020-03-28
Pysznie prezentuje sie Twoje ciasto ,ladnie podalas z kawusia mniam:)
z przepisu skorzystam...dzieki:)