Krem brulee
Składniki:
ok. 4 porcji:
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 3 żółtka
• 3 łyżki cukru
• 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
Oraz:
• 4 łyżeczki brązowego cukru do karmelizacji
Przygotowanie
• W rondelku na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i wyłuskanych łyżeczką ziarenek z przeciętej wzdłuż laski wanilii lub cukrem waniliowym. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstawić z ognia i przestudzić.
• Żółtka ubijać mikserem przez około pół minuty (nie na puszystą masę). Dolewać ciepłą śmietanę, po łyżce lub cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach miksera bez ubijania kremu. Ma on być gładki i błyszczący.
• Piekarnik nagrzać do 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełnić masą wlewając ją przez sitko. Foremki postawić na blaszce do pieczenia.
• Wstawić desery do piekarnika i piec przez 50 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
• Po schłodzeniu wierzch deseru posypać równą warstwą cukru i opalić go specjalnym palnikiem do creme brulee lub na 20 sekund włożyć do piekarnika z funkcją grilla, rozgrzanego d 200 stopni. Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka.
• Można udekorować świeżymi owocami i miętą.
niusia1 2015-10-11
pewnie pyszne;a ja jak widziałaś na łatwiznę poszłam a raczej na pyszności wstąpiłam i nie żałuje- lubię odwiedzać "Sowę"
adam24l 2015-10-12
Smacznego
Miłego poniedziałku.Zapraszam do głosowania na top10 , nowości i Propozycje.
oliwkaa 2015-10-17
zabieram sie za ten krem juz prawie 3 lata ... uwielbiam poki co kupne :0))) ale te domowe zapewne lepszejsze !!!