Krem brulee. Mój ulubiony deser.

Krem brulee. Mój ulubiony deser.

Krem brulee

Składniki:
ok. 4 porcji:
• 200 ml śmietanki kremówki 36%
• 3 żółtka
• 3 łyżki cukru
• 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
Oraz:
• 4 łyżeczki brązowego cukru do karmelizacji
Przygotowanie
• W rondelku na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i wyłuskanych łyżeczką ziarenek z przeciętej wzdłuż laski wanilii lub cukrem waniliowym. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstawić z ognia i przestudzić.
• Żółtka ubijać mikserem przez około pół minuty (nie na puszystą masę). Dolewać ciepłą śmietanę, po łyżce lub cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach miksera bez ubijania kremu. Ma on być gładki i błyszczący.
• Piekarnik nagrzać do 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełnić masą wlewając ją przez sitko. Foremki postawić na blaszce do pieczenia.
• Wstawić desery do piekarnika i piec przez 50 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
• Po schłodzeniu wierzch deseru posypać równą warstwą cukru i opalić go specjalnym palnikiem do creme brulee lub na 20 sekund włożyć do piekarnika z funkcją grilla, rozgrzanego d 200 stopni. Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka.
• Można udekorować świeżymi owocami i miętą.

niusia1

niusia1 2015-10-11

pewnie pyszne;a ja jak widziałaś na łatwiznę poszłam a raczej na pyszności wstąpiłam i nie żałuje- lubię odwiedzać "Sowę"

anetka

anetka 2015-10-11

z 5 dni najllepiej moze byc i ponad tydzien

anulkaz

anulkaz 2015-10-11

Pyszne, szkoda, że mam dietę.:)

ewaiza

ewaiza 2015-10-11

moj tez

adela30

adela30 2015-10-11

Zawsze smacznie i pięknie...:)

choco13

choco13 2015-10-12

Pyszny:-)

adam24l

adam24l 2015-10-12

Smacznego
Miłego poniedziałku.Zapraszam do głosowania na top10 , nowości i Propozycje.

sciema

sciema 2015-10-12

To musi być pyszne:)

jmania

jmania 2015-10-12

Bardzo apetyczne, muszą być pyszne

anad60

anad60 2015-10-14

pyszności.....

oliwkaa

oliwkaa 2015-10-17

zabieram sie za ten krem juz prawie 3 lata ... uwielbiam poki co kupne :0))) ale te domowe zapewne lepszejsze !!!

dodaj komentarz

kolejne >