Przepis:
• 70 g masła
• 1 szklanka (o poj. 200 ml) cukru
• 1 łyżka mleka
• kilkanaście kropli aromatu waniliowego
• 1 całe jajko
• 200 g mielonych orzechów ( ja dałam kupione, opakowanie 200 g - orzechy zmielone na proszek, zastępują mąkę)
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + odrobina sody oczyszczonej (na czubku łyżeczki)
• 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej - ja taką o większych granulkach, aby kawa była widoczna w ciastkach)
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C – zanim się nagrzeje, ciastka będą już gotowe do wstawienia;)
Masło roztopić i przelać do miski.
Do masła dodać cukier, mleko oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie wbić całe jajko i ponownie mieszać.
Dodać suche składniki: orzechy, sól, proszek do pieczenia i sodę oraz kawę rozpuszczalną –dokładnie wymieszać.
Łyżeczką do herbaty nabierać niewielkie porcje ciasta, formować małe kulki (średnica ok. 2 cm), lekko spłaszczyć i układać na blasze w dużych odstępach.
Wstawiam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec na środkowej półce w funkcji grzanie góra dół przez 8-10 minut, a tak naprawdę do czasu, gdy zezłocą się i apetycznie zrumienią.