Składniki:
* 1 litr mleka
* 2 duże paczki krakersów
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 litra śmietany 30%
* 10 dag płatków migdałowych
* 3 łyżeczki żelatyny
* 1 cukier waniliowy
* 25 dag masła
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub kajmaku
Mleko w puszce gotować przez 3 godz. Przestudzić. Jeśli używamy gotowego kajmaku, wyjmujemy go wcześniej z lodówki, aby łatwiej sie rozsmarowywał.
Na patelni lekko przyrumienić platki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane mleko z dodatkami. stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć. Do dobrze utartego dodawać porcjami budyń. Utrzeć na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można dodać odrobinę cukru puidru) i połączyć z żelatyną.
Przełożenie ciasta:
spód dużej blachy wyłożyć folią lub papierem - krakersy - masa budyniowa(zimna) - krakersy - kajmak - krakersy - bita śmietana. wierzch posypać płatkami migdałowymi.
dodane na fotoforum: