migdalek

migdalek

Składniki:

* 1 litr mleka
* 2 duże paczki krakersów
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 litra śmietany 30%
* 10 dag płatków migdałowych
* 3 łyżeczki żelatyny
* 1 cukier waniliowy
* 25 dag masła
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub kajmaku



Mleko w puszce gotować przez 3 godz. Przestudzić. Jeśli używamy gotowego kajmaku, wyjmujemy go wcześniej z lodówki, aby łatwiej sie rozsmarowywał.

Na patelni lekko przyrumienić platki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane mleko z dodatkami. stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.

Masło utrzeć. Do dobrze utartego dodawać porcjami budyń. Utrzeć na gładką masę.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można dodać odrobinę cukru puidru) i połączyć z żelatyną.

Przełożenie ciasta:

spód dużej blachy wyłożyć folią lub papierem - krakersy - masa budyniowa(zimna) - krakersy - kajmak - krakersy - bita śmietana. wierzch posypać płatkami migdałowymi.

dodane na fotoforum:

zoja54

zoja54 2011-11-06

Wygląda pysznie,może zamieścisz przepis, pozdrawiam:)

marttom

marttom 2011-11-06

ja też proszę o przepis;)

milka69

milka69 2011-11-06

proszę o przepis na to ciacho!):

lanta21

lanta21 2016-07-27

pyszny

dodaj komentarz

kolejne >