Bahmi goreng.Smażony makaron po hindusku.
Porcja dla 2-4 osób:150-200g makaronu z semoliny/np.włoski/,seler naciowy,6-8 pieczarek,1 cebula,5-6 ząbków czosnku,imbir świeży,mała kapusta pekińska,chilli mielone,sól,pieprz,sos sojowy./ew.wieprzowina-schab lub indyk,kura-pierś/.
Makaron gotujemy al dente,przelewamy zimną wodą i olejem z pestek winogron/1-2 łyżki stołowe/mieszamy i odstawiamy.
Na oleju z pestek lub arachidowym smażymy cebulę,pod koniec dodajemy czosnek,plastry obranego z łyka selera/może być starty korzeń/,pieczarki,dusimy krótko i dodajemy pół kapusty pekińskiej,pokrojonej dość drobno z grubszego końca/młode listki zostaną nam np. na surówkę/,solimy,pieprzymy,dodajemy starty imbir /1-2 łyżki stołowe/i posypujemy chilli.Kosztujemy.Potrawa ma mieć lekko ostry smak i wyrazny zapach imbiru/można dosypać mielonego/.Pod koniec duszenia wlewamy 4-5 łyżek stołowych sosu sojowego i dodajemy makaron,ma być tego pół na pół-warzyw i makaronu.Smażymy razem około 3-4 minut i...smacznego!!!
Aha,dla nie-wegetarian:smażymy pokrojony w paski schab,lub drób.Krótko,posolone i oprószone pieprzem.Dodajemy pod koniec duszenia do warzyw razem z makaronem i dusimy razem przez chwilę.
dodane na fotoforum:
ewulka1 2011-12-17
Z podanego przepisu brzmi zachęcająco.....Warto spróbować.....:))
optus 2011-12-17
re)) cd:"To nasze Państwo"! oj tak, w Bawarii budują nowy dom a stary po dziadkach jest tak odrestaurowany i wygląda jak z bajki.Ech! Te nudle smakowicie wyglądają. Pozdrawiam.
yosziko 2011-12-17
lubie pierogi i nudle tyż...:))
yosziko 2011-12-17
http://www.youtube.com/watch?v=Dda1OAldxJY&feature=player_embedded#!
a ta nutka ..uwielbiam :)
henry 2011-12-17
sama pdobne rzeczy często gotuje... uzywam tez makaronu z mąki zytniej.....
smacznego.:))
optus 2011-12-18
re;)) Co do zdjęcia A. Majewskiej. Biegłem by się gdzieś schować przed nawałnicą. Słyszę znany mi głos, wracam, robię parę ujęć w deszczu z gradem, warto było!
Dziękuję za uznanie, jestem amatorem podróżującym.Pozdrawiam.
limba 2011-12-19
zawsze dotąd kupowałam mrożonego gotowca ale teraz spróbuję sama zrobić - dzięki za przepis = strzał w dziesiątkę ! :)