no, dobra. Koniec tych meczarni. Jak to wtajemniczeni juz stwierdzili, tam sa ZIMNIOKI. Pieczonki, demfowane, zalezy kto skad jest. Ale kartofelki. Przepis - ponizej. No i musze stwierdzic, ze Pastelka byla PIERWSZA.
an369 2007-11-23
Cos do jedzonka?;))) Jesli tak ślij zaproszenia do Ulubionych:PPP- przyjeżdżamy:PPP
pastelka 2007-11-23
boczuś przecież idzie na dno, potem warstwy, a można jeść na liściach kapusty, ja dodaje cieniutko pokrojoną wołowinkę i duuuużo pieprzu, już się ślinię
apero 2007-11-23
no wlasnie...ziemniaki w garnku..kryte roziem... po polsku darnia...na spod liscie kapusty, potem boczek albo slonina, wedzona oczywiscie, potem ziemniaki, nieduze, lub krojone w plastry, potem kielbasa boczek cebula marchewka ciut soli i pieprz. Najlepszy ziolowy. Potem znow ziemniaki kielbasa boczek cebula marchewka wiecej soli i pieprz jw. Potem znow ziemniaki etc az sie garnek wypelni...przykrywa sie to liscmi kapusty, papierem (najlepiej takim... do pieczenia, gazety nie bardzo sie nadaja...), i czyms ciezkim... Pastelka dobrze wie, co to jest...
omena53 2007-11-23
.....jak możesz o tej porze kusić nas takim danienie....nie masz serca......:-))))
slonko3 2007-11-23
Ziemniaki w garnku...na spod liście kapusty, potem boczek albo słonina, wędzona oczywiście, potem ziemniaki, nieduże, lub krojone w plastry, potem kiełbasa boczek cebula marchewka ciut soli i pieprz. Najlepszy ziołowy. Potem znów ziemniaki kiełbasa boczek cebula marchewka więcej soli i pieprz jw. Potem znów ziemniaki etc aż sie garnek wypełni...przykrywa sie to liśćmi kapusty,
ściągnęłam od Apero ....PYCHOTKA !
apero 2007-11-23
no, slonko...a ile czasu, jak myslisz, ma to stac nad ogniem? bo jak za malo, to takie sobie, a jak za dlugo, to niezjadliwe... :) Ale ze pychota, to fakt.
leelooo 2007-11-23
O jejku jakie to musi byc pyszne ach noralmnie odlot :)))
dzięki!!!! Twoje komentarze dla amatora takiego jak ja to jak miód na serce :)))
uszata 2007-11-23
a u nas nie ma pustyni i też są osoby z tego faktu zadowolone ;)
śnieg to................cud natury ;))))))))))))))))))))))))
popo76 2007-11-23
No teraz to smaku narobiłeś... aż mi ślinka cieknie :))
trzykropek 2007-11-23
Az mi kiszki marsza graja co za zapach;))
fukss 2007-11-24
u nas mówia na to pieczone ziemniaki (nie mylić z ziemniakami pieczonymi w ognisku)oraz pieczonki, ale za miedzą w Chrzanowie nazywają to cabankami; dlatego na Chrzanów mówi się cabanowo a na mieszkańców cabany
Pozdrawiam :)))
bogra1 2007-11-24
Pięknie zapachniało ogniskiem, wspaniałą potrawą. My też czasem przyrządzamy podobne danie w kociołku żeliwnym. na ognisku. Pozdrawiam!
slonko3 2007-11-26
Powiedz tylko słowo - a zjawiam się na ognisku..muszę sprawdzić, jak opukujesz garnek :)
jajaka 2007-11-28
Nie zawiercianka!
Pochodze z okolic Bielska-Bialej, dokladnie Kety!
Teraz to malopolskie.
Pozdrawiam z Chicago.
kamaela 2007-11-28
jesli chodzi o te druty to tak mialo byc by bylo ciekawiej hihi....ale moim zdaniem dobrze ze się czepiasz (dobre rady)
solilandia 2007-12-01
ja obstawia że kiełbaski bo to mi pod grill pasuje:pp:d
regza 2007-12-03
Na mój nos , to karczuś, a przykryty bo chetnych nie brakuje.
pozdrawiam
cosmo 2007-12-06
nie wierze... pojecia nie mialem, ze cos takiego istnieje, a tu prosze, nazwy rozne rzucacie zupelnie jakbyscie o pogodzie rozmawiali! Z opisu moge sobie jedynie wyobrazic jak niesamowicie cudowne jedzenie to byc musi... Niech no tylko sie troche ociepli! :-))
slonko3 2007-12-15
Kupiłam kociołek na allegro, wysłany 4 grudnia.....dziś 15 grudnia....może do wiosny "dojdzie"......
rated 2008-01-18
Na śląsku bardzo popularne , głównie jesienne jedzenie , znam nazwę jako prażonki albo prażone , dla mnie SUPER jedzonko ! Pozdrawiam!