Najlepsze do suszenia, są grube podłużne pomidory.
Pomidory umyć i dokładnie wytrzeć, są dwie szkoły suszenia pomidorów,pierwszą część kroiłam na pół i wydrążałam łyżką miąższ, drugą część pomidorów, która właśnie się suszy, pokroiłam na ćwiartki, wycięłam tylko mały biały kawałek przy ogonku.
Ułożyć pomidory na suszarce do suszenia warzyw i owoców, bardzo ścisło koło siebie, posolić ,jeżeli chcemy, żeby pomidorki były słodsze, możemy trochę posłodzić. Włączyć suszarkę i suszyć 30 min. Następnie posypać ziołami , włoskimi lub prowansalskimi i suszyć dalej, pomidory nie mogą być wysuszone na wiór, bo będą twarde i niesmaczne. Dzisiaj użyłam nowych ziół toskańskich.
Na dno wyparzonych słoiczków, dodać po ząbku pokrojonego czosnku, pół łyżeczki ziół,Kawałek świeżego rozmarynu, wkładać suszone pomidory i zalać wrzącym olejem. Wlewać bardzo wolno, najlepiej rondelkiem z dziobkiem, żeby się nie poparzyć. Założyć nakrętki , dokręcić, dokładnie wytrzeć i odstawić do góry dnem, na 10 min.
Smacznego:)
Tutaj jest filmik, jak się suszy pomidory:)
https://www.youtube.com/watch?v=3lw4uPNeZ2U
dodane na fotoforum:
niusia1 2015-08-26
jesteś niesamowita gospocha Anulko! - powiedziała i zrobiła- a teraz śpij spokojnie i pięknie śnij!
zuza99 2015-08-26
Chcialam powiedziec to samo co niusia1
Jestes niesamowita mloda osoba ,wspaniala dziewczyna .
Gratuluje 5 kg to sporo ,wyobraz sobie np.5 kg boczku hahahhaha
Pozdrawiam serdecznie
slawa1 2015-08-26
Przepis doskonały,tylko pomidorków brak,mój jeden balkonowiec jeszcze zielone ma owocki:)