Ciasto wiśniowe z bitą śmietaną i galaretką

Ciasto wiśniowe z bitą śmietaną i galaretką

Biszkopt:

4 duże jajka

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku

szczypta soli

Masa śmietanowa:

0,5 litra śmietany 30% z kartonu

1 podwójny cukier waniliowy

2 łyżki cukru pudru

2 czubate łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

1 kg wydrylowanych słodkich wiśni

2 galaretki owocowe

400 ml wrzącej wody do galaretek

300 ml konfitury wiśniowej lub niskosłodzonego dżemu wiśniowego


Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (papier będzie się lepiej trzymał)Wylać ciasto, piec w 180 st C około 20-25 min grzałki góra dół.

Wystudzić ciasto i zdjąc wierzchnią skórkę, posmarować konfiturą i wylać ubitą śmietanę z żelatyną, wstawić na parę minut do lodówki.

Ułożyć wydrylowane wiśniei zalać tężejącą galaretką(rozpuszczoną w 400 ml wrzącej wody) odstawić na kilka godzin do lodówki.

Wykonanie masy śmietanowej:

Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy i cukier puder, jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać rozpuszczoną i przestudzoną w kilka łyżkach wrzacej wody żelatynę i razem ubijać około 1 minuty.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

solo11

solo11 2013-07-14

aż mi ślinka kapie po brodzie! Serdecznie pozdrawiam!

jusiap

jusiap 2013-07-14

wygląda przepysznie ;))
u mnie znowu ciastko z jagodami :)

Miłego niedzielnego odpoczynku :)

evita

evita 2013-07-14

Pyszniutkie...

alka10

alka10 2013-07-14

WIDAĆ ,ZE JEST PRZEPYSZNE-POZDRAWIAM :))

dodaj komentarz

kolejne >