Soczyste żeberka w krótkim sosie

Soczyste żeberka w krótkim sosie

1 kg mięsnych żeberek wieprzowych

2 cebule

majeranek

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

sól, pieprz

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka mąki

1 czubata łyżka masła

kilka łyżek wody

woda do zalania żeberek

3 łyżki oliwy z oliwek


Żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić , posypać pieprzem i natrzeć czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Polać oliwą z oliwek , wymieszać i odstawić na całą noc w chłodne miejsce.

Na drugi dzień w szerokim rondlu rozpuścić masło i obsmażyć żeberka na złoty kolor, wyjąć na talerz. W Tym samym rondlu po obsmażaniu żeberek, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Ułożyć żeberka, posypać majerankiem i zalać do połowy wodą, dusić na małym ogniu pod przykryciem, około 45 -50 min aż żeberka będą miękkie.

Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, tak żeby nie było grudek i wlać do żeberek, delikatnie wymieszać aż sosik się zagęści i dusić mieszając około 2 min.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

anetka

anetka 2013-05-29

jak zwykle przepysznie

anita591

anita591 2013-05-29

Pozdrawiam serdecznie dobranoc jutro pogodnego dnia

oldmax

oldmax 2013-05-29

Dobre...:)))

monik45

monik45 2013-05-29

pysznie

isia29

isia29 2013-05-29

pysznie u Ciebie....

fanrats

fanrats 2013-05-30

Podoba mi się ten "krótki sos" :))

krycha2

krycha2 2013-05-30

Smakowy raj...ślinka cieknie na samą myśl....

jolanka

jolanka 2013-05-30

pyszne jedzonko ::))

evita

evita 2013-05-30

Smacznie...

skalnik

skalnik 2013-05-31

Pysznie to danie , aż ślinka cieknie.

dodaj komentarz

kolejne >