Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto:

2 czubate szklanki mąki ( szklanka = 250 ml)

1/2 szklanki cukru

3/4 kostki masła

1 cukier waniliowy

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Nadzienie:

70 dag rabarbaru

3/4 szklanki cukru

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym(opcjonalnie)

Z podanych składników rozgnieść palcami kruszonkę, większą część wyłożyć do wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach 28 x 24 cm i zapiec około 10 min w 180 st C.

Rabarbar umyć, wytrzeć do sucha i pokroić na kawałki, zasypać cukrem i poddusić w rondlu aż puści sok, wystudzić. Łyżką cedzakową wyjąć do salaterki, delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto, posypać reszta kruszonki i piec do chwili aż ciasto się dopiecze, a kruszonka ładnie się zrumieni.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

reni51

reni51 2013-05-25

sezonowe ciasto, lubię takie.

marta02

marta02 2013-05-25

Czy to jest ciasto bez jajek ? Pozdrawiam:))

jusiap

jusiap 2013-05-25

Witam w sobotę :)
Życzę miłego weekendu :) Dużo słoneczka i przyjemnych chwil :)
Pozdrawia Mama z 3-latkiem Marcelkiem :)
Dziękuję za życzenia dla Marcelka :)

kobra28

kobra28 2013-05-25

z nieba mi spadlas z tym przepisem ;) w piatek bede piekla :)

anulkaz

anulkaz 2013-05-25

Tak, to jest ciasto bez jajek.:)

krycha2

krycha2 2013-05-25

Proste,tanie warto wypróbować...dzieki.

lila08

lila08 2013-05-25

piekłam go już ,tylko moje jakieś grubsze wychodzi,może w mniejszej blaszce robię...

oldmax

oldmax 2013-05-26

I to jest właśnie SUPER ciacho. :)

dodaj komentarz

kolejne >