Dzisiaj super wyżerka, kaszanka gryczana prosto z garnka, roboty mojej babci, przepyszna:)
Przepis.
3,5 kg kaszy gryczanej białej
1-1,5 litra krwi wieprzowej
2,5 kg skórek wieprzowych
1,5 kg okrawków mięsnych
3 cebule
sól, pieprz
jelita wieprzowe
5 liści laurowych
majeranek
Skórki i okrawki mięsa dokładnie umyć , dodać liście laurowe, łyżkę soli,cebulę wszystko zalać wodą i ugotować.
Ugotowane mięso przecedzić przez sito, rosół po mięsie przelać do garnka, ugotować w nim kaszę w proporcji 1:2, gotować tyle czasu aż kasza wypije cały płyn.
Mięso i ugotowaną cebulę zmielić przez maszynkę , przełożyć do bardzo dużej miski, dodać ugotowaną kaszę, sól , pieprz i majeranek.Wszystko dokładnie wymieszać i spróbować( bo jak dodamy na końcu krew , to już nie spróbujemy) na końcu dodać do ciepłego farszu, krew,około 1 litra, jak będzie mało, to dodać powoli resztę krwi.
Na maszynkę z lejkiem do kiełbas, nakładać czyste i kilka razy przepłukane wodą jelita i napychać kaszankę. Na końcu formować pętka równej wielkości(można związać nitką)
Parzyć w gotowanej , lekko osolonej wodzie około 30-35 min.(nie gotować żeby nie popękała.
Smacznego.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
krynia2 2012-11-14
Jeśli własnej roboty to poproszę pętko...........
evita 2012-11-14
Na pewno pyszna, ja swojej roboty też kaszankę lubię, tylko nie z kasza gryczaną... pozdrowienia dla Babci...
miłego wieczorku Ci życzę, pozdrowienia ślę...
albisia 2012-11-14
O rany! Nawet nie wiesz jaki wielki kawał tej kaszanki bym zjadła. Przepadam za taką domową kaszanką.
niusia1 2012-11-14
ja uwielbiam bułczankę,ale i z kaszą chętnie świeżutką taką swojską zjem- twoja pysznie wygląda;
violinka 2012-11-14
uwielbiammmmmmmmmmm własnie gryczaną a własnej roboty rarytas pozdro
antka80 2012-11-14
Fajnie miec babcie:)moich już nie ma a też dobre jedzonka robiły...Kaszanke lubię ale taką bez wąt...nie dokończę hihi
salma67 2012-11-14
wow, to dopiero żarełko smaczne
istna 2012-11-14
Pysznie wygląda !!! Zazdroszczę !!!
ptica63 2012-11-14
.... wow ale pyszności :-) ja bym jeszcze poprosił gotowanej kiszonej kapusty i kawałekchlebka :-) mniam ;-)))
dytka36 2012-11-14
Ooo jenyyyyyyyyy ,no wiesz ale narobiłaś apetytu!!! toć to rarytas taka swojska,pachnąca mmmmmmmm
laura5 2012-11-15
WITAMY ...I ZYCZYMY SMACZNEGO SNIADANKA) JAKA SLICZN A FOCIA......POZDRAWIAMY CIEPLUTKO...I ZYCZYMY P[PRZYJEMNEGO DZIONECZKA..UNAS Z LEKKA PRZYMROZILO I JEST MGLISTO Brrrr......
HIII MY WCZORAJ MIELISMY I Z APETYTEM PO 5 LATACH JADLYSMY
niusia1 2012-11-15
re:ach zapomniałam,że bułczanka może np tylko w Wielkopolsce słynna być; juz wyjaśniam: bułczanka to taka kaszanka ( robi ja sie identycznie jak kaszankę z krwi i podrobów wieprzowych tylko zamiast kaszy dodaje bułki takie z piekarni- zmielone pokrojone w kawałki i zmielone przez maszynkę-z pozostałymi podrobami(szczegółow nie pamietam,abo byłam dzieckiem jak świniobicie robiliśmy hihihi!!!!
bunia 2012-11-15
Zabrała bym Ci tą kaszaneczkę . Powiedz Babci , ze ją porwę jak będzie robić takie pyszne rzeczy :)
lakiman 2012-11-21
Dzieki stokrotne...
rzabcia 2012-11-22
no prosze ile sie tutaj smakoszy kaszanki zlecialo! a dla mnie cos jeszcze zostalo??????????