Ciasto:
3 czubate szklanki mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
1 łyżka kwaśnej śmietany
4 duże jajka( białka dajemy do piany)
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki cukru
250 gram masła
Piana:
4 białka
szczypta soli
2 czubate łyżki cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
Dodatkowo:
1,20 kg śliwek( w miarę twardych)
cukier puder do posypania
Z podanych składników zagniatamy ciasto, białka zostawiamy do piany, dajemy do ciasta same żółtka. Zagniecione ciasto kroimy na 2 części, jedną większą, drugą mniejszą. Zawijamy w folię i większy kawałek wkładamy do lodówki, a mniejszy do zamrażarki.
Po 30 min, blaszkę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy schłodzonym ciastem z lodówki. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy połówki śliwek, skórką do dołu i wykładamy pianę.
Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i posypujemy na pianę, pieczemy w 180 st C, około 50-55 min.
Wykonanie piany:
Pianę ubijamy z solą na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy, na końcu wsypujemy suchy proszek budyniowy, delikatnie mieszamy i wykładamy na śliwki.
Smacznego.
dodane na fotoforum: