2 duże papryki
4 jajka
1 szklanka ryżu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
6 pieczarek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Ryż dokładnie myjemy w dwóch wodach, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy w lekko osolonej wodzie.Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
Do rondla wlewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pieczarki i lekko solimy, smażymy około 8-10 min, na małym ogniu. Dodajemy ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Umytą i wytartą paprykę kroimy na pół wzdłuż, nadziewamy farszem, w środku robimy zagłębienie na jajko, spryskujemy dokładnie oliwą z oliwek i zapiekamy w 190 st C około 15 - 20 min. Następnie wbijamy po jednym jajku i zapiekamy aż białka ładnie się zetną, gotowe posypujemy pieprzem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
nanatka 2012-08-11
ups....cos mi przeskoczyło ...poprzedni komentarz dot. boczusia z kolejnego zdjęcia .....
maxmen 2012-08-11
Bardzo fajny przepis...chyba wykorzystam bo moja córunia i żonka lubą takie dania. :)
Ja sobie wtedy przyrządzę jakieś słodycze typu...GOLONKA .:)))
maxmen 2012-08-11
Hahaha... pytanie proszę kierować do mojej galerii...:)))
Tam wolał bym odpowiadać. :)
No cóż... słodycze typu GOLONKA to sprawa otwarta. ;)
Jak będę robił dla moich Dziewczyn paprykę wg. przepisu jw. to wtedy zrobię sobie goloneczką...:)