Pieczarki z mozzarellą w cieście francuskim na szybki obiad

Pieczarki z mozzarellą w cieście francuskim na szybki obiad

2 opakowania ciasta francuskiego

70 dag pieczarek

3 łyżki oliwy z oliwek

12 plasterków sera mozzarella

sól, pieprz

1 jajko

oregano

czysty barszcz czerwony


Pieczarki kroimy na drobne kawałki, lekko solimy i podsmażamy na oliwie aż wyparuje cała woda i będą suche.

Doprawiamy pieczarki pieprzem i dokładnie studzimy, ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów (czyli z dwóch opakowań wyjdzie nam 12 szt)

Na połówce kwadratu układamy pieczarki i po kawalku porwanej mozzarelli, składamy na pół i na około przyciskamy widelcem. Na wierzchu robimy 3 przecięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano.

Pieczemy w 200 st C około 15 min, do zrumienienia na złoty kolor.

Podajemy z czystym czerwonym barszczem.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

lid45ka

lid45ka 2012-07-15

Smaczna i ładna galeria.

dodaj komentarz

kolejne >