Biszkopt:
4 dużej jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 mały zapach cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
1 sparzona i otarta skórka z cytryny
opcjonalnie 1 łyżkę cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder
kakao
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier i zapach.
Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy, dodajemy obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st C, około 30- 35 min.
Upieczone i wystudzone ciasto , kroimy na pół i wykładamy na nie nadzienie , cytrynowo-jabłkowe.Przykrywamy drugą połową ciasta i wstawiamy na kilka godzin do lodówki , lub na całą noc.Po ukrojeniu posypujemy pudrem i kakao.
Wykonanie nadzienia:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach, wlewamy 2 gorące cytrynowe galaretki rozpuszczone w 450 ml wrzącej wody, sparzoną otartą skórkę cytryny i dokładnie mieszamy. Studzimy i wstawiamy do lodówki, gdy zacznie zastygac, wykładamy na ciasto.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
beata3 2012-05-19
POZDRAWIAM SERDECZNIE MIŁEGO POPOŁUDNIA ŻYCZĘ
sunset2 2012-05-21
pychota