Porcja dla 4 osób.
16 bardzo cienko krojonych plasterków mortadeli(najlepiej maszynowo w sklepie)
1 duża cebula
8 pieczarek
sól
pieprz
olej do smażenia
mąka do panierki
1 duże jajko
2 łyżki mleka
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na 1 łyżce oleju.Dodać umyte i starte na tarce jarzynowej na dużych oczkach pieczarki, dusić razem około 10 min na małym ogniu ,aż wyparuje cały płyn.Doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć na jedną porcję 4 plastry mortadeli na to czubatą łyżkę pieczarek i zwinąć.Obtoczyć bardzo lekko w mące i jajku wymieszanym z mlekiem, następnie jeszcze raz cienko w mące i usmażyć na 5 łyżkach oleju na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i podsmażonymi na pozostałym oleju.Możemy podać z ryżem lub ziemniakami tłuczonymi.
Dodatki wg uznania, ogórek, papryka lub ulubiona surówka.Bardzo smaczne i szybkie danie.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-01-17
Hahaha... tanie obiady???
Dobra mortadela wcale nie kosztuje mało. :)
Ja nie piszę tu o polskiej pseudo mortadeli która jest gorsza niż najgorsze parówki... :)))
guniu72 2012-01-17
Tylko dobrą mortadelę, to chyba niełatwo znaleźć.
Kiedyś mnie naszło na smaki z dzieciństwa, kupiłam parę plasterków i niestety nie dało się tego jeść.A pamietam, że dawno temu mortadela była bardzo smaczna.
jagoda8 2012-01-17
Bardzo smaczne danie,kiedyś jedliśmy mortadele częściej.
Czas do takiego obiadu powrócić.
Dziękuję za przypomnienie,pozdrawiam serdecznie.
intma43 2012-01-17
W pierwszym momencie myślałam, że mortadela jest nadziana kaszanką ;) Fajny obiad!
elcia72 2012-01-17
DOBRANOC , słodkich snów :)
ewulka1 2012-01-17
Przepis warty wypróbowania...;))
maxomen 2012-01-18
POZDRAWIAM:)
Życzę miłej środy i ciepełka w SERDUCHU:):):)
doris01 2012-01-18
Witam Cię pięknie w środę i życzę Ci pięknego dnia :)
No i oczywiście pozdrowienia zostawiam:)
umila 2012-01-19
Pycha jedzonko:)...z pieczarkami jeszcze nie nadziewałam( tylko serem żółtym )... też wypróbuję niedługo...:)
pozdrawiam cieplutko