5 płatów śledziowych matias
posiekany szczypiorek
1/4 szklanki syropu z gruszek(z puszki lub kompotu)
1 połówkę gruszek z puszki lub kompotu
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 cebule cukrowe
pieprz
sól
Płaty śledziowe wymoczyć około 2 godzin, zmieniając 2 razy wodę, dokładnie odsączyć.Pokroić w kawałki i ułożyć w salaterce.
Cebulę drobno posiekać, dodać pokrojone drobno gruszki z syropu, posypać delikatnie solą i pieprzem, wymieszać i ułożyć na śledziach.
Oliwę wymieszać z syropem i sokiem z cytryny, zalać śledzie.Szczypiorek posiekać i posypać po wierzchu, odstawić na 1 godz w chłodne miejsce.
Smacznego.
Śledzie smakują wyśmienicie, własnie zjedliśmy na kolację.
dodane na fotoforum:
maxmen 2011-12-15
Oj...bardzo lubię. :)
Ale taki śledzik to koniecznie musi a nawet lubi pływać...:)))
anulkaz 2011-12-16
Jolu można dać zwykła , ale wtedy pokrojoną cebulę przelej na sitku wrzątkiem i wystudź , żeby straciła swoją ostrość:)
magdabo 2011-12-17
z gruszką jeszcze nie robiłam , muszę spróbować ...
lasinho 2011-12-19
zrobiłem się głodny :)