2 kurczaki
1 kg podgardla wieprzowego
1 kg szpondru wołowego
1 kg łopatki wieprzowej
50 dag wątróbki wieprzowej
włoszczyzna bez kapusty
2 cebule
7 jajek
1 czubata łyżka majeranku
sól
pieprz
imbir
gałka muszkatołowa
2 kajzerki namoczone w rosole po gotowaniu mięsa
1.5 szklanki rosołu po gotowaniu mięsa
liście laurowe 3 szt
ziele angielskie 5 szt
Mięso umyć , dodać włoszczyznę, przyprawy, zalać wodą i ugotować aż będzie miękkie.Na 10 min przed wyłączeniem dodać wątróbkę.
Mięso wyjąć z rosołu i skręcić z ugotowaną cebulą i włoszczyzną)tylko marchew, 2 razy przez maszynkę.Bułki namoczyć w rosole i też skręcić.Dodać sól, pieprz, imbir , gałkę, majeranek , jajka i 1,5 szklanki rosołu z gotowania mięsa, dokładnie wyrobić.
Blaszki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, włożyć mięso i dobrze uklepać.Piec w 180 st C około 55-60 min aż pasztet zacznie odchodzić od boków i ładnie się zrumieni.
Doskonała przekąska na kanapki.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
annetka 2011-12-08
Proporcje jak na małe wesele...Nawet pół porcji wychodzi dużo...Ale pasztety lubię :)