4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki śmietany
2 żółtka
1 jajko całe
szczypta soli
2 łyżka oleju
125 gram masła
szklanka=200ml
Dodatkowo:
3 opakowania polewy czekoladowej mlecznej
1 puszka masy krówkowej
300 gram serka mascarpone
siekane orzechy włoskie
rodzynki
mandarynki 1 puszka
czerwone winogrono
kiwi
ciemne kakao do posypania
1 galaretka cytrynowa
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do woreczka foliowego i schłodzić 30 min w lodówce.
Foremki do babeczek wysmarować pędzelkiem rozpuszczonym masłem lub margaryną i wylepić foremki.
Piec w 180 st C około 15 min aż babeczki ładnie się zrumienią.
Upieczone i wystudzone babeczki posmarować szerokim nożem rozpuszczoną polewą czekoladową wg przepisu na opakowaniu i odstawić do zastygnięcia, resztę polewy nadal trzymamy w ciepłej wodzie.Gdy babeczki zastygną wyciskamy w rękaw cukierniczy resztę polewy i wyciskamy na babeczki, dekorując rodzynkami.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym i wlać chłodną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku żelatynę.
Na wystudzone babeczki ,maczając łyżkę od lodów w gorącej wodzie nabieramy masę z mascarpone i układamy po kulce, gdy zastygną posypujemy przez siteczko ciemnym kakao..
Resztę babeczek dekorujemy owocami, polewamy zastygającą galaretką wg uznania ,oraz wkładamy do rękawa masę krówkową, jak na zdjęciu i wyciskamy, wierzch posypujemy orzechami.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
ogrod 2011-12-03
chętnie jedno zabiorę do porannej kawy :) pozdrawiam :)
efrost 2012-09-04
o rany, dobrze, że jestem po kolacji i zęby już umyłam, i wszystkie pobliskie sklepy są zamknięte, i.. ech.. rozkosz dla oczu i podniebienia :D