Bułeczki i paluchy grissini z boczkiem i cebulą

Bułeczki i paluchy grissini z boczkiem i cebulą

2 szkl mąki
1 łyżeczka soli
40 g drożdży
1/4 szkl ciepłej wody
3 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
15 dag wędzonego boczku
2 dag smalcu

1 szklanka = 250 ml

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, zrobić dołek. Drobno rozkruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą, wlać do dołka, posypać odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min.

W tym czasie pokroić drobniutko boczek i cebulę, zeszklić wszystko na patelni na smalcu (około 7 min) wystudzić.

Dodać cebulę do mąki i drożdży, wlać oliwę, zagniatać ręką jak ciasto na kluski, aż poczujemy, że ciasto nam rośnie w ręku. Ewentualnie dodać odrobinę wody, lub jak będzie za rzadkie podsypać mąką. Gotowe ciasto odstawić na 15 min. Ilość drożdży można zmniejszyć i dłużej pozwolić ciastu rosnąć.

Formować cienkie paluchy, posmarować mlekiem i posypać kminkiem, makiem lub sezamem.

Piec 20-25 min w 180 st C z termoobiegiem.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

kot54

kot54 2011-11-24

bardzo smaczne....:))

musiak

musiak 2011-11-24

sa nadzwyczaj smaczne ...
pozdrawiam

eliska5

eliska5 2011-11-24

ciekawe...

bogna1

bogna1 2011-11-24

Zrobię :) pozdrawiam cieplutko.

mania45

mania45 2011-11-24

W ciastech jestem -noga-
ale to postaram się upiec, moze dziś :)
Miłego.

costka

costka 2011-11-24

Bardzo apetycznie wyglądają... w sam raz na kolację + barszczyk.
Świetna galeria, dokładne przepisy ...

umila

umila 2011-11-26

takie paluchy by mi smakowały ,bo lubie takie wypieki :)

jadtan

jadtan 2012-03-14

Robiłam podobne bułeczki ale te paluchy wyglądają bardzo apetycznie :)

jerry61

jerry61 2012-03-14

robiłem!!Zamiast boczku były pieczarki i zioła .Pycha!pozdrawiam

evita

evita 2012-03-15

Ślinka mi leci na nie...

dodaj komentarz

kolejne >