Rudy piernik w czapeczce

Rudy piernik w czapeczce

8 jajek
2,5 szklanki mąki
1,5 opakowania przyprawy do piernika
1 filiżanka drobniutko startej marchewki
2 czubate łyżki suszonej mielonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynek
1 szklanka miodu sztucznego
1 mocno czubata łyżeczka sody
cukier waniliowy
200 gram kwaśnej gęstej śmietany
4 łyżki powideł śliwkowych
130 gram margaryny
1/2 szklanki cukru
Polewa czekoladowa


Miód,cukier,przyprawę do piernika,margarynę ,rozpuścić w garnku,przestudzić.

Dodać jajka,mąkę śmietanę,marchewkę ,skórkę ,rodzynki,powidła i sodę.

Dokładnie wymieszać,przelać do tortownicy lub wąskiej głębokiej blaszki(ciasto rośnie bardzo wysokie)

Gdy się upiecze i przestygnie,cieniutko smarujemy pędzelkiem polewę czekoladową i posypujemy mieloną suszoną skórką pomarańczową.

Piec w 180 st C około 55-60 min.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

jagoda8

jagoda8 2011-11-22

Piękne zdjęcie i przepis bardzo dobry,pozdrawiam

tesia52

tesia52 2011-11-22

Wspanialy ten rudzielec,pozdrawiam:)

dodaj komentarz

kolejne >