Gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie cebulowo paprykowym

Gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie cebulowo paprykowym

1 główka kapusty cukrowej
2 piersi z kurczaka
30 dkg surowego boczku
3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 cebula
2 jajka
sól
pieprz
Sos:)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
2 cebule
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka magi
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła roślinnego


Mięso zmielić razem z cebulą i ugotowaną kaszą,dodać jajka,sól,pieprz,dokładnie wyrobić.Z kapusty wyciąć głąb,włożyć do wody i obgotować.Z obgotowanych liści ściąć gruby nerw,nadziewać liście farszem i zwijać,najpierw boki ,potem przód.

Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,ułożyć ścisło gołąbki,zalać wodą,tak żeby były przykryte,dodać 1 łyżkę masła roślinnego,liść laurowy,ziele angielskie, magi,kostkę warzywną.Gotować do miękkości.

Z ugotowanych gołąbków odlać sos do innego garnka,dodać pokrojoną drobno cebulę,paprykę,gotować 20 min na małym ogniu,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 5 min.

Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody ,wlać do sosu,gotować 3 min. aż sosik się zagęści.

Wlać do gołąbków.

Smacznego.

dodane na fotoforum: