Pierś z kurczaka w galarecie

Pierś z kurczaka w galarecie

piersi z kurczaka 2 szt duże
włoszczyzna bez kapusty
żelatyna spożywcza na 2 litry wody 1 op
groszek konserwowy
sól
pieprz
czerwona papryka 1 szt
cukier do smaku 1 łyżeczka
sok z cytryny
natka pietruszki posiekana

Pierś z kurczaka ugotować na małym ogniu w 2 litrach wody, razem z włoszczyzną i 1 łyżka przyprawy kucharek. Gotujemy jak rosół na bardzo małym ogniu, inaczej będzie mętny wywar.

Gdy piersi są miękkie, wyjąć na talerz, rosół przecedzić. Żelatynę namoczyć w 1 szklance zimnej wody, gdy spęcznieje dodać do rosołu, moment zagotować, przecedzić dwukrotnie przez gazę, doprawić cukrem i sokiem z cytryny.

Na dno prostokątnej blaszki do ciasta, ułożyć pokrojoną marchewkę z rosołu, groszek konserwowy, cieniutko pokrojoną paprykę, pierś pokroić w plastry, zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce żeby dobrze zastygła.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

umila

umila 2011-11-18

smaczne...:)

olka34

olka34 2011-12-09

cudne przepisy pozwolę sobie skorzystać z niektórych pomysłów pozdrawiam serdecznie

dodaj komentarz

kolejne >