Ciasto rajskie mleczko cytrynowe

Ciasto rajskie mleczko cytrynowe

jajka 3 szt
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki

Dodatkowo

galaretki cytrynowe 3 szt
herbatniki 4 paczki
śmietana 30% 1 litr
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy
zagęstniki do śmietany 2 szt
śmietanka śnieżka 2 szt
mleko 1,5 szklanki

Zimne jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać,następnie żółtka.

Pod koniec dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec biszkopt w 180 st C około 30 min.

Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać fiksy i cukier puder, chwilkę jeszcze ubijać.
Wystudzony biszkopt wyjąć zdjąć wierzchnią skórkę i włożyć z powrotem do blaszki.

Wylać ubitą śmietanę, wygładzić, na to ułożyć herbatki.
Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wrzącej wody dokładnie wymieszać. (przestudzoną)

Wszystko wylać na herbatniki,odstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy masa zastygnie, zalać ciasto dwoma tężejącymi cytrynowymi galaretkami, rozpuszczonymi w 3,5 szklanki wrzącej wody. Odstawić na 3 godziny do lodówki.

Smacznego:)

dodane na fotoforum:

anina

anina 2012-06-14

Ale fajniutki placuszek,od gapimy na pewno.....Milutko pozdrawiam:)))

dodaj komentarz

kolejne >