Wołowa pręga duszona

Wołowa pręga duszona

pręga wołowa 1 kg
czosnek 4 ząbki
sól
pieprz
grzyby suszone 2 szt

Pręgę wołową umyć, osuszyć lekko papierowym ręcznikiem, natrzeć solą ze zmiażdżonym czosnkiem, odstawić na 15 min.

Do gęsiarki włożyć masło, rozgrzać, włożyć mięso i chwilę obsmażyć na obydwie strony, dodać grzybki suszone, przykryć pokrywką i dusić na malutkim ogniu do miękkości (mięso ma być w całym kawałku) od czasu do czasu, przekręcając widelcem na drugą stronę.

Gdy mięso jest miękkie, pokroić na dowolne kawałki i polać sosem. Sos można zrobić z wytworzonego sosu z mięsa, dodając 2 łyżki mąki, 2 łyżki chrzanu białego w occie rozrobionej z odrobiną wody, zagotować około 5 min, na końcu
dodać roztarty majeranek. (na zdjęciu jest sos chrzanowy)

Mięso smakuje wybornie, jest kleiste i bardzo smaczne, polecam


Smacznego.

dodane na fotoforum: