Ciasto murzynek z pomarańczowo-piernikową nutą

Ciasto murzynek z pomarańczowo-piernikową nutą

mąka 24 łyżki
cukier 24 łyżki
śmietana kwaśna gęsta 18% 400 gram
powidła śliwkowe 1 słoiczek
jajka 4 szt
cukier waniliowy 1 podwójny
cynamon 1 łyżka
skórka pomarańczowa suszona 1 łyżka
kakao 4 łyżki
soda oczyszczona 2 łyżeczki
przyprawa do pierników 1 opakowanie
orzechy włoskie posiekane
polewa czekoladowa 1 szt

Wszystkie składniki wrzucić do garnka, wymieszać porządnie drewnianą łyżką lub utrzeć mikserem.
Tortownicę o wymiarach 29 cm wysmarować lekko masłem, wlać ciasto, piec w 180 st C około 55-50 min do suchego patyczka.
Gotowe ciasto polać polewą, posypać orzechami.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

annetka

annetka 2011-12-08

Ciasto wygląda i rewelacyjnie... przepis już drukuję, będę miała co robić w weekend :)
Tylko skąd te 24 łyżki...???

dodaj komentarz

kolejne >