Śledzie tradycyjne z sokiem ananasowym

Śledzie tradycyjne z sokiem ananasowym

6 płatów śledziowych matias
4 średnie cebule
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/4 soku ananasowego (najlepiej z puszki - ok. 50 ml)
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny

Dekoracja:
ogórek, pomidor, jarmuż lub natka pietruszki

Płaty śledziowe wymoczyć 2 godziny, zmieniając 2 razy wodę, dokładnie odsączyć.
Pokroić w kawałki, ułożyć na pólmisku, cebulę obrać, posiekać, przelać wrzątkiem na sitku, wystudzić (jeżeli chcemy, aby cebula nadała ostrzejszy smak potrawie, nie parzymy jej). Cebulę lekko posolić, ułożyć na śledzie, zalać olejem wymieszanym z sokiem ananasowym i sokiem z cytryny. Posypać pieprzem na talerzyku.
Udekorować wg własnego pomysłu, wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

dosiak

dosiak 2011-11-14

Pyszne potrawy w twojej galerii - pozwolę sobie zaglądać tu często...pozdrawiam :)

jokanta

jokanta 2011-11-14

o nowy przepis dobrze wiedzieć wypróbuję.

bronia

bronia 2011-11-29

Pięknie podane:)

oliwkaa

oliwkaa 2012-04-18

A na punkcie śłedzika mam po prostu bzika !!!

dodaj komentarz

kolejne >